A Bristoli Egyetem egyik tudósa speciális dallamot komponált, amitől úgy érezzük, hogy sokkal finomabb a csokoládé.
Az történt, hogy a Galaxy Chocolate, egy brit csokoládémárka szépen berendelt egy dalt Natalie Hyacinth hangszakértőtől. A Bristoli Egyetem tudósa pedig egy 90 másodperces dalt komponált, ami a „The Sweetest Melody” (A legédesebb dallam) címet kapta. A dal a „multiszenzoros integrációt” használja, vagyis alapvetően azt, ahogyan az agyunk több érzékszervtől, például a látástól, a hallástól és az érintéstől származó információkat ötvözi. Ezzel olyan érzéskombinációt hozz létre, ami fokozza a csokoládé édes ízét.
Hang, amiről finomabb a csokoládé
Hyacinth kutatásai során felfedezte, hogy a relaxáló, dúr hangnemben játszott zene még édesebbé és simábbá teheti az édességek ízét. Tudóstársaival együtt tanulmányozta a hangmagasságot, a tempót és a harmóniát, hogy rájöjjenek a dal ízfokozó hatására.
„Minél szabályosabb a zene, annál édesebb ízűvé teszi az ételt” – magyarázta a SWNS Digitalnak adott interjúban. „A [dal] egy gyönyörű, zongorával kísért dallamos szám, magas hangmagasságú, 78 BPM-es tempóval. A hárfa nyilvánvalóan nagyon szép hangot ad magas hangmagasságon és magas hangnemben.”
Ezek a hangok az agy más érzékszerveivel együttműködve „megtévesztik” az embert, hogy a csokoládé édesebbnek tűnjön, mint általában. Kipróbálhatod te is, ahogy a KTLA 5 híradósai élő adásban. Véleményük többnyire vegyes volt, mivel 2023-ban lejárt csokoládét kóstoltak. Bár ez minden bizonnyal egy marketingstratégia a Galaxy részéről, valódi tudományos eredményeket alkalmaznak annak érdekében, hogy csokoládéjuk még gazdagabb ízű legyen, mint általában. Ha kíváncsi vagy, hogy „The Sweetest Melody” hat-e rád, a dalt mind a YouTube-on, mind a Spotify-on meghallgathatod.
